Burun Estetiği
Burnumuz yüzümüzün tam da ortasında yüz ifademizi belirleyen en önemli yapılardan birisidir. Gelişimsel ya da sonradan bazı sebeplerle ortaya çıkan şekil bozukluklarının düzeltilmesi amacıyla burun estetik ameliyatı yapılmaktadır.
Bir şeyin doğal olması demek doğa ile uyumlu olması demektir. Yani doğanın üretimleri ile uyumlu ve dengeli olması. Burnumuz yüzümüzün orta bölümünde en belirgin yapı olduğuna göre, adeta yüzün denge merkezi gibi düşünülebilir. Dolayısıyla burun görsel olarak yüzün diğer yapıları ile ve yüzün geneli ile orantılı olmalı, ne fazla öne çıkmalı ne de geri kalmalıdır. Yani orkestranın çok önemli bir parçası olarak burun bu orkestrasyonu/ahengi bozmamalıdır. Bütün bunlar estetik ve doğallık başlığı altında tüm diğer organ ve yapılar için geçerlidir.
Burun Estetiği Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
Konusunda uzman olan ve tecrübe sahibi bir hekimden görüş alınmalıdır. Burnumuzla ilgili beğenmediğimiz, eleştiri aldığımız ne varsa doktorlumuzla paylaşmalıyız.
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Burun estetiği genel anestezi altında yapılan bir operasyonu gerektirir. Öncesinde gerekli tahlil ve tetkikler ile planlama yapılır.
Burun Ameliyatının Planlanması
Ameliyatın planlanması fizik muayene ile şekil bozukluğunun değerlendirilmesi ile başlar. Böylece hekim olarak bu şekil bozukluğunun kemikten, kıkırdaktan ya da her ikisinden mi kaynaklandığını anlar fikir sahibi oluruz. Buna göre de ameliyatın detayları belirlenir.
Burun Estetiği Muayenesinde Gerçekliğin Önemi
Bu çok önemli bir husustur. Herkesin yüzü, yüz şekli ve anatomik özellikleri kendine hastır. Dolaysııyla ortaya çıkacak sonuçta kişiye özel olacaktır. Hasta memnuniyeti iki yönlü bir konudur. Birisi hekim diğeri hasta. Hekim olarak bizim yapmamız gerekenler, doğru bilgilendirmek, karşı tarafın anlayabileceği şekilde bilgi vermek, donanımlı olmak ve devamlı bilgileri tazelemek, bunu el melekesi ile birleştirip yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalışmak, dikkat, özen ve ulaşılabilir olmaktır. Hastalarımız ise estetik girişimler hakkında doğru bilgilenmeli, hekimi ile rahat ve kapsamlı konuşabilmeli, ne istediğini tam olarak ifade edebilmelidir. Tabi ki bütün işlemlerin kendine has ve hastaya ait özelliklerden kaynaklanan sınırlılıkları olduğu da bilinmeli, sürrealistik/gerçek üstü hayallerden çok, operasyon ve işlemler mantıklı ve hedefe yönelik düşünülmelidir. Unutulmamalıdır ki herkesin doğası, deri yapısı, anatomik ölçüleri farklıdır. Herkesin burnu kendine hastır ve verilen tedaviye kendine has cevap verir. Son sözü her zaman dokularınız yani doğa söyler.
Ameliyatsız Burun Estetiği
Bazı durumlarda tercih edilebilir. Özellikle dolgu bazen de botoksla birlikte yapılmaktadır. Ameliyattan çekinen, ek rahatsızlığı nedeni ile olamayan ya da oldukça küçük değişimler isteyen kişler bu açıdan değerlendirilebilir. 5-10 dakika gibi sürelerde sadece az miktarda dolgu ile bazen çok büyük değişimler elde etmek mümkün olmaktadır.
Ameliyatsız Rinoplasti Nasıl Yapılır?
Önce burnun derisine yaygın şekilde lokal anestezi özelliği olan kremler tatbik edilir. Bazen daha derin planlara da işlem yapılacaksa küçük iğneler yardımıyla tam bir lokal anestezi de sağlanabilir. Ardından ihtiyaç olan bölgelere örneğin kemeri örtmek için kemer bölgesinin ön ve arka kısmına dolgu işlemleri yapılır. Burun uç kısmını kaldırmak için dudak burun bileşkesi bölgesine oldukça küçük miktarlarda botoks enjeksiyonları da yapılabilmektedir. Bu işlemlerden sonra bolca su içmek fazla el ile burun derisine ellememek gerekir. 1 gün sonra dolgu tamamen yerleşmiş olur. Ancak bu tip işlemleri ortalama yılda bir tekrarlamak gerekir.
Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun ameliyatı sonrasında özellikle yüzüstü yatılmamalı düşme çarpma ve vurmalardan kaçınılmalıdır. Tavsiye edilen ilaçlar düzgünce alınmalıdır. 5-7.gün burun sırtına konulan atel çıkarılır. Bu süre zarfında atelin yerinden oynamaması için özen göstermelidir. Ortaya çıkan şişlik ve morluklar da zaten bu süre zarfında dağılacaktır.